top of page

Onderhoud

Een tuin is een dynamisch gebeuren. Het ontwikkelt zich elk seizoen weer anders en blijft nooit hetzelfde. Het is van belang om de beoogde structuren van de tuin in de gaten te houden en deze waar nodig bij te sturen. Vaak betekent het niet veel meer dan het maken van licht, lucht en ruimte, onkruid verwijderen en de tuin schoonmaken.

Normaliter krijgen wij de tuinen die wij hebben aangelegd ook in onderhoud. De frequentie van onderhoud is afhankelijk van de beplanting en het oorspronkelijke ontwerp van de tuin. Gebeurt een jaar niets in de tuin dan is er doorgaans veel werk nodig om de tuin te herstellen. Bovendien bestaat het risico dat veel planten verloren gaan.

Er zijn klanten van ons die het heerlijk vinden om samen met ons een dag mee te werken in de tuin.

Goed onderhoud betekent niet elk blaadje opruimen en alles maar altijd snoeien. Teveel onderhoud is naar onze mening ook weer niet goed. Een tuin moet zoveel mogelijk natuurlijk ogen en zeker levendig blijven met vogels, kikkers, padden, salamanders en andere dieren.

Wij snoeien daarom de vaste planten pas terug in het voorjaar, laten de bollen natuurlijk afsterven en het blad zo lang mogelijk liggen waar dat kan. Bij het snoeien is het de kunst om de natuurlijke vorm te behouden maar wel zodat er licht in en onder de beplanting komt.

bottom of page